Edycja 2015

Nagrody główne

Muzeum Historii Żydów Polskich

Muzeum Historii Żydów Polskich

GŁÓWNY PROJEKTANT
SŁAWOMIR SAWICKI
FIRMA
Pol-Con Consulting Sp. z o.o.
LOKALIZACJA
Warszawa, Anielewicza 6

CIEKAWE ROZWIĄZANIA 

Zapewnienie bardzo dobrej jakości powietrza w każdym pomieszczeniu, przy spełnieniu wysokich oczekiwań dotyczących akustyki wnętrz. Instalacja wentylacyjna jak najmniej widoczna. W mniejszych przestrzeniach zastosowano aktywne belki chłodnicze, w większych − system wyporowy. Oba rozwiązania zapewniają wysoki standard parametrów, a w przypadku systemu wyporowego również wysoki stopień samoregulacji. Indywidualnym, specyficznym rozwiązaniem jest zastosowanie w pomieszczeniu wystawy stałej nawiewu wyporowego od strony sufitu. Jednocześnie pozostawiono system wyporowy z nawiewem przy podłodze.

Biurowiec, Warszawa, Kruczkowskiego 2

Budynek Biurowy

GŁÓWNY PROJEKTANT
DARIUSZ DENKIEWICZ
FIRMA
WSP Polska Sp. z o.o.
LOKALIZACJA
Warszawa, Kruczkowskiego 2

CIEKAWE ROZWIĄZANIA 

Wykorzystano system kogeneracji, który wytwarza energię zarówno dla apartamentów, jaki i biurowca. Podstawowymi elementami układu są system automatycznej regulacji sterowania, który odpowiada za zarządzanie całymi budynkami oraz instalacja trójgeneracji opalana paliwem gazowym, która stanowi źródło energii elektrycznej grzewczej i chłodniczej, wykorzystywanej na potrzeby klimatyzacji. System BMS pozwala na sterowanie parametrami powietrza wewnątrz wszystkich pomieszczeń. Umożliwia również implementowanie dodatkowych programów, które można wykorzystywać w weekendy, okresy świąteczne.

Narodowa Orkiestra Symfoniczna

Narodowa Orkiestra Symfoniczna

GŁÓWNY PROJEKTANT
PAWEŁ LISIAK
FIRMA
BuroHappold Polska Sp. z o.o.
LOKALIZACJA
Katowice, Plac W. Kilara 1

CIEKAWE ROZWIĄZANIA 

Rozprowadzenie mediów w pilastrach elewacyjnych, co ograniczyło do minimum przenoszenie hałasu między pomieszczeniami i uwolniło przestrzeń budynku od szachtów instalacyjnych. Zapewniono stałe w ciągu roku parametry powietrza wewnętrznego, wilgotności i temperatury. Aby możliwe było określenie zysków i strat ciepła w obiekcie, zbudowano dynamiczny model energetyczny budynku w programie IES. Sprostano bardzo restrykcyjnym kryteriom akustycznym. Wentylatornię przeniesiono poza budynek główny, a w studiu nagrań i dla estrady drewniane nawiewniki wyporowe, wykonane specjalnie na potrzeby tego obiektu.

WRÓĆ